WIGILIA FIRMOWA

Szanowni Państwo!

W blasku świec melodia kolęd płynie w mrok, dookoła lśni choinkowy blask, niebo pełne śniegu, pełne gwiazd zwiastuje, że powoli nadchodzi Świąt Bożonarodzeniowych czas…
W ten nadchodzący mroźnymi krokami czas, pragnę zaprosić Państwa na tradycyjną polską Wigilię. Będzie opłatek, pyszna strawa, subtelna kolacji muzyczna oprawa…Wszak Wasza firma to wielka rodzina.
Jak co roku restauracja Kawaleria wychodzi naprzeciw Państwa oczekiwaniom, aby mogli Państwo spędzić te wyjątkowe chwile w miłej, rodzinnej atmosferze przy staropolskim stole.

UROCZYSTA KOLACJA WIGILIJNA

Menu A - trzydaniowe
Kwaśnica z podgrzybkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Jabłko pieczone z cynamonem podane z powidłem śliwkowym
Cena menu: 41,00 zł

Menu B - trzydaniowe
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami
Miruna panierowana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kapusty kiszonej
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym
Cena menu: 61,00 zł

Menu C – trzydaniowe
Barszcz czerwony z uszkami
Schab pieczony w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym i zasmażaną modrą kapustą
Mus czekoladowy z sosem wiśniowym
Cena menu: 73,00 zł

Menu D - trzydaniowe
Zupa z czerwonej soczewicy
Udziec cielęcy w sosie własnym podany z kopytkami i pieczonymi buraczkami z miodem i żurawiną
Tarta pomarańczowa z miodem, cynamonem i goździkami
Cena menu: 81,00 zł

Menu E - trzydaniowe
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko
Pół kaczki pieczone z sosem z czarnej porzeczki podane z zapiekanką ziemniaczaną i pieczoną czerwoną kapustą
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami podana na ciepło z sosem waniliowym
Cena menu: 89,00 zł

Menu F – czterodaniowe
Parfait z wątróbek z galaretką malinową i pikantną sałatką z kapusty kwaszonej z dressingiem dijon
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami
Karczek pieczony z sosem śliwkowym z bezą ziemniaczaną i buraczkami zasmażanymi
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym
Cena menu: 82,00 zł

Menu G - czterodaniowe
Wędzony filet ze śledzia z sałatką z marynowanego selera, orzechów i śliwek
Krem z borowików
Filety z tilapi w sosie kaparowym z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Cena menu: 88,00 zł

MENU WIGILIJNE

Przystawki:   
Roladki z Matiasa z dodatkiem marynowanej w śmietanie cebulki i jabłka    17,-
Wędzony filet ze śledzia z sałatką z marynowanego selera, orzechów i śliwek    18,-
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko     18,-
Parfait z wątróbek z galaretką malinową i pikantną sałatką z kapusty kwaszonej z dressingiem dijon    19,-
Pasztet pieczony z suszoną żurawiną podany na sałacie z dresingiem balsamicznym    22,-
Filet z kaczki w miodowym sosie z puree z jabłka    24,-
   
Zupy:   
Kwaśnica z podgrzybkami    10,-
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami    12,-
Zupa z czerwonej soczewicy    14,-
Krem z pieczonych białych warzyw    14,-
Barszcz czerwony z uszkami    16,-
Krem z borowików    17,-
   
Dania główne:   
Pierogi z kapustą i grzybami    19,-
Gołąbki wigilijne z kapustą i grzybami    22,-
Miruna panierowana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kapusty kiszonej    34,-
Karczek pieczony z sosem śliwkowym z bezą ziemniaczaną i buraczkami zasmażanymi    36,-
Filety z tilapi w sosie kaparowym z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty    38,-
Dzwonko z karpia z kaszą pęczak z grzybami i brokułami    38,-
Schab pieczony w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym i zasmażaną modrą kapustą    42,-
Udziec cielęcy w sosie własnym podany z kopytkami i pieczonymi buraczkami z miodem i żurawiną    52,-
Pół kaczki pieczone z sosem z czarnej porzeczki podane z zapiekanką ziemniaczaną i pieczoną czerwoną kapustą    56,-
   
Desery:   
Jabłko pieczone z cynamonem podane z powidłem śliwkowym    12,-
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami podana na ciepło z sosem waniliowym    15,-
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami    15,-
Tarta pomarańczowa z miodem, cynamonem i goździkami    15,-
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym    15,-
Mus czekoladowy z sosem wiśniowym    15,-


W przypadku uczulenia na niektóre produkty Szef Kuchni sporządzi dania na specjalne zamówienie.
Obsługa kelnerska nie jest wliczona w cenę.