Szanowni Państwo !

W blasku świec melodia kolęd płynie w mrok, dookoła lśni choinkowy blask, niebo pełne śniegu, pełne gwiazd zwiastuje, że powoli nadchodzi Świąt Bożonarodzeniowych czas…
W ten nadchodzący mroźnymi krokami czas, pragnę zaprosić Państwa na tradycyjną polską Wigilię, na której nie zabraknie karpia w migdałowej kąpieli, barszczu czerwonego z uszkami czy też śledzia marynowanego w owocach jałowca.
Będzie opłatek, pyszna strawa, subtelna kolacji muzyczna oprawa… Wszak Wasza firma to wielka rodzina.
Jak co roku restauracja Kawaleria wychodzi naprzeciw Państwa oczekiwaniom, aby mogli Państwo spędzić te wyjątkowe chwile w miłej, rodzinnej atmosferze przy staropolskim stole.
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z naszą tegoroczną ofertą, którą znajdą Państwo poniżej.
Magdalena Luchetta Łodzińska

UROCZYSTA KOLACJA WIGILIJNA

Menu A - trzydaniowe
Kwaśnica z podgrzybkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Jabłko pieczone z cynamonem podane z powidłem śliwkowym
Cena menu: 35,00 zł

Menu B - trzydaniowe
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami
Miruna panierowana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kapusty kiszonej
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym
Cena menu: 57,00 zł

Menu C – trzydaniowe
Barszcz czerwony z uszkami
Schab pieczony w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym i zasmażaną modrą kapustą
Mus czekoladowy z sosem wiśniowym
Cena menu: 69,00 zł

Menu D - trzydaniowe
Zupa z czerwonej soczewicy
Udziec cielęcy w sosie własnym podany z kopytkami i pieczonymi buraczkami z miodem i żurawiną
Tarta pomarańczowa z miodem, cynamonem i goździkami
Cena menu: 76,00 zł

Menu E - trzydaniowe
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko
Pół kaczki pieczone z sosem z czarnej porzeczki podane z zapiekanką
ziemniaczaną i pieczoną czerwoną kapustą
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami podana na ciepło z sosem waniliowym
Cena menu: 86,00 zł

Menu F – czterodaniowe
Parfait z wątróbek z galaretką malinową i pikantną sałatką z kapusty kwaszonej z dressingiem dijon
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami
Karczek pieczony z sosem śliwkowym z bezą ziemniaczaną i buraczkami zasmażanymi
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym
Cena menu: 77,00 zł

Menu G - czterodaniowe
Wędzony filet ze śledzia z sałatką z marynowanego selera, orzechów i śliwek
Krem z borowików
Filety z tilapi w sosie kaparowym z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Cena menu: 84,00 zł

MENU WIGILIJNE

Przystawki:   
Roladki z Matiasa z dodatkiem marynowanej w śmietanie cebulki i jabłka 16,-
Wędzony filet ze śledzia z sałatką z marynowanego selera, orzechów i śliwek 17,-
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko 17,-
Parfait z wątróbek z galaretką malinową i pikantną sałatką z kapusty kwaszonej z dressingiem dijon 18,-
Pasztet pieczony z suszoną żurawiną podany na sałacie z dresingiem balsamicznym 21,-
Filet z kaczki w miodowym sosie z puree z jabłka 24,-
   
Zupy:   
Kwaśnica z podgrzybkami 8,-
Żurek postny z jajkiem i ziemniakami 10,-
Zupa z czerwonej soczewicy 12,-
Krem z pieczonych białych warzyw 14,-
Barszcz czerwony z uszkami 16,-
Krem z borowików 16,-
   
Dania główne:   
Pierogi z kapustą i grzybami 18,-
Gołąbki wigilijne z kapustą i grzybami 21,-
Miruna panierowana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kapusty kiszonej 32,-
Karczek pieczony z sosem śliwkowym z bezą ziemniaczaną i buraczkami zasmażanymi 34,-
Filety z tilapi w sosie kaparowym z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty 36,-
Dzwonko z karpia z kaszą pęczak z grzybami i brokułami 36,-
Schab pieczony w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym i zasmażaną modrą kapustą 38,-
Udziec cielęcy w sosie własnym podany z kopytkami i pieczonymi buraczkami z miodem i żurawiną 49,-
Pół kaczki pieczone z sosem z czarnej porzeczki podane z zapiekanką ziemniaczaną i pieczoną czerwoną kapustą 54,-
   
Desery:   
Jabłko pieczone z cynamonem podane z powidłem śliwkowym 9,-
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami podana na ciepło z sosem waniliowym 15,-
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 15,-
Tarta pomarańczowa z miodem, cynamonem i goździkami 15,-
Ciasto marchewkowe z sosem pomarańczowo – imbirowym 15,-
Mus czekoladowy z sosem wiśniowym 15,-

STÓŁ SZWEDZKI – 70 zł/os.

Tradycyjny pasztet staropolski
Półmisek tradycyjnych wędlin i kiełbas
Ryba z warzywnym jullinne w pomidorach
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko
Tymbaliki rybne z sosem z czerwonej cebulki
Kulebiak z kapustą
Śledzie z cebulką w śmietanie z jabłkiem
Sałatka ziemniaczana
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sosy:
chrzanowy, tatarski, z kiszonego ogórka
Pieczywo
Kawa, herbata oraz woda mineralna niegazowana bez ograniczeń

STÓŁ SZWEDZKI –  80 zł/os.

Ryba z warzywnym jullinne w pomidorach
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko
Pstrąg nadziewany w galarecie
Terrina z dorsza
Śledź po kaszubsku w pomidorach
Śledzie z cebulką w śmietanie z jabłkiem
Pieczarki faszerowane
Mini tarty z grzybami
Tymbaliki rybne z sosem z czerwonej cebulki
Sałatka ziemniaczana
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sosy:
chrzanowy, tatarski, z kiszonego ogórka
Pieczywo
Kawa, herbata oraz woda mineralna niegazowana bez ograniczeń

STÓŁ SZWEDZKI – 105 zł/os.

Tradycyjny pasztet staropolski
Półmisek tradycyjnych wędlin i kiełbas
Ryba z warzywnym jullinne w pomidorach
Karp z cebulką, migdałami i rodzynkami podany na słodko
Tymbaliki rybne z sosem z czerwonej cebulki
Śledzie z cebulką w śmietanie z jabłkiem
Sałatka ziemniaczana
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sosy:
chrzanowy, tatarski, z kiszonego ogórka
Pieczywo
Na ciepło:
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Gołąbki wigilijne z kapustą i grzybami

Na słodko:
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Kawa, herbata oraz woda mineralna niegazowana bez ograniczeń
Lampka wina białego lub czerwonego

DODATKOWO DO STOŁÓW SZWEDZKICH:

NA CIEPŁO 2 DANIA DO WYBORU – 20 zł/os.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Gołąbki wigilijne z kapustą i grzybami
Kluski z makiem
Kapusta z grochem

NA SŁODKO 2 CIASTA DO WYBORU – 14 zł/os.
Świąteczna szarlotka z cynamonem i rodzynkami
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Piernik staropolski
Makowiec w cieście drożdżowym
Sernik tradycyjny